Protein Folding

Christian Anfinsen’den AlphaFold’a…

Canlıların tümünde bulunan proteinler, yaşam için gerekli olan kimyasal süreçlerde rol alır. Proteinlerin oluşturdukları üç boyutlu ve bazen dört boyutlu yapılar onların fonksiyonel özelliklerini belirler. Aynı zamanda tek bir aminoasit eksikliğinde, bu şekil tamamen değişir ve insan hayatını tehlikeye sokan hastalıklara neden olur.

Eğer bizler proteinleri anlayabilirsek hastalıkların tedavisinde daha etkili yöntemler kullanabiliriz. İşte bu sebeple bilim insanları proteinlerin nasıl katlandığını anlayabilmek için yıllardır çalışmalarını sürdürüyor. Christian Anfinsen bir proteinin aminoasit diziliminin onun üç boyutlu yapısını belirlediğini söyleyerek 1972’de Nobel ödülünü kazanmıştı. Şimdi ise bilim insanları 50 yıldır aklımızı kurcalayan bu merak için soyut bir dil geliştirdi. AlphaFold…   

AlphaFold, DeepMind tarafından geliştirilen proteinlerin yapısının tahminlerini gerçekleştiren bir yapay zeka programıdır. İki yılda bir düzenlenen Critical Assessment of Structure Prediction adıyla bilinen CASP yarışmasında mükemmele yakın tahmini yaparak birinciliğe hak kazanmıştır. AlphaFold’un bu yüksek başarı oranı, bu tahmini bilim dünyasında büyük bir heyecana neden oldu.

Proteinlerin üç boyutlu yapısının nasıl oluştuğunu öğrendiğimizde onun ne yaptığını da öğrenmiş olacağımızdan AlphaFold bizlere birçok avantaj sağlayabilir. Proteinin yapısını bilmek, az semptom gösterilen bazı kanser türlerinde erken tanı koyabilmemizi ve bilinen hastalıkların anlaşılmasını hızlandırabilir. Bunların yanı sıra yeni bir salgına karşı da yararlı olabilir. Şimdi gündemimizde olan Covid-19 salgını için de bu durum geçerlidir. AlphaFold, Covid-19 hastalığına yol açan virüsün, insan hücreleriyle etkileşime girmesini sağlayan taç şeklindeki proteinlerin yapısının incelenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca enzimlerin temelinde proteinler ve onların oynadıkları roller söz konusu olduğundan AlphaFold sayesinde endüstriyel atıkları parçalayan enzimler bulabiliriz.

Proteinin yapısını incelemek için kullanılan nükleer manyetik rezonans,  X-ışını kristalografisi  ve kriyo-elektron mikroskobu gibi birçok yöntem vardır. AlphaFold’u bu yöntemlerin önüne geçirense sahip olduğu hız. AlphaFold bilinen bu laboratuvar yöntemlerinden hem daha az zahmetli hem daha hızlı.

Christian Anfinsen’den AlphaFold’a kadar süren bu bilimsel yolculukta evrenin sırları yavaş yavaş aydınlatılmaya devam ediyor. Evrenin birçok bilinmeyen yönü var ve bu sadece bir kısmı…

Kaynakça

Alberts, Bruce. “A Grand Challenge in Biology”. Science, c. 333, sy 6047, Eylül 2011, ss. 1200-1200. DOI.org (Crossref), doi:10.1126/science.1213238.

“AlphaFold: a solution to a 50-year-old grand challenge in biology”. Deepmind, /blog/article/alphafold-a-solution-to-a-50-year-old-grand-challenge-in-biology. Erişim 10 Ocak 2021.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Siz de fikrinizi belirtin

Genel
Merve Günay
DNA DİZİLEME YÖNTEMLERİ

DNA, canlıların biyolojik varlığı için gerekli olan genetik talimatları taşıyan nükleik asittir. Hücrenin yönetici molekülüdür. DNA içerisinde bulunan bilgiler (genler) RNA’ya kodlanır. RNA’da bulunan bilgiler ise protein olarak ifade edilir. 1953 yılında DNA’nın yapısı Rosalind Franklin, Francis Crick ve James Watson tarafından keşfedildi. DNA çift sarmaldan oluşmaktadır. Bir sarmalda 4 çeşit baz bulunabilir; Adenin, sitozin,

Okumaya devam et »
Genel
Merve Günay
EVRİMSEL DİYET

Homo sapiens, günümüze gelmeyi başaran tek insan türüdür ve yemek pişirebilme türümüzün temel özelliklerinden biridir. Evrimsel süreçte atalarımızın beslenme eğilimleri ve besinlere olan yaklaşımı değişmiştir. İnsan ve şempanze türleri son 6 milyon yılda evrimleşmiştir. İnsan türünün altındaki bilinen 14 farklı tür bu süreçte evrimleşmiştir. Zamanla yaşam koşullarının değişmesiyle türlerin yedikleri besinlerde de değişim olmuştur. Şempanzeler,

Okumaya devam et »
Genel
Hüma Coşkun
İNSANLARIN EVRİMLEŞMESİ

Yüzyıllar boyunca bilim dünyasının sıkça tartıştığı konulardan biri “Evrim Teorisi” olmuştur. Bununla birlikte, öncelikli olarak insanların nereden ve nasıl evrimleştiği merak edilmiştir. Yapılan birçok araştırmanın ve araştırmalarla elde edilen kanıtların sonucunda insanların maymunlardan evrimleştiği açıklanmıştır. Kimileri bunu aşağılayıcı bir yorum olarak düşünüp bu gerçeği kabul etmemiştir. Ne kadar itiraz edilip kabullenilmese de bilimsel olarak insanın

Okumaya devam et »
Genel
İrem Yeşilyurt
BİYOTEKNOLOJİ DEVRİMİ: SENTETİK ORGANELLER

Canlılar ya tek ya da birden çok hücreden oluşurlar. Her hücrede de tıpkı memeli hayvanlarda olduğu gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığını sağlayan, bir nevi organ işlevi gören yapılar bulunur. Bu yapılara “organel” denir. Bazen organellerde işlevsel bozukluklar görülebilir veya laboratuvarda bir organik madde sentezlenirken organellerin ürettikleri yan ürünler üretilen organik maddeye zarar verebilir. Bu tip durumlar

Okumaya devam et »
Go to Top