Bio-Futurathon Yarışması

KAMUFLAJ TEKNOLOJİSİNDE AHTAPOT ETKİSİ
İnsanlar, tarihi boyunca doğayı incelemiş ve çeşitli canlıları taklit etmiştir. Örneğin kuşların uçmasını taklit edip uçağı, yusufçuk böceğinin uçuş stilinden, fiziki yapısından esinlenerek helikopteri icat etmiştir. Pennsylvania Üniversitesindeki araştırmacılar da ahtapotların kamuflaj yeteneğinden ilham alarak yeni bir teknolojik ürün geliştirildi. Bu ürün girilen komut üzerine çevresine benzeyip rengini ve desenini değiştirebiliyor. Başka bir deyişle kamufle


YARIM KİLO YAPAY ET
Gelişen teknolojiyle birlikte geçmişten günümüze kadar gıda sektöründe büyük adımlar atıldı. Geleceğimizi iyi yönde mi kötü yönde mi etkiledikleri konusunda hâlâ süren tartışmalar olsa da biyoteknolojik gelişmelerin gıda sektöründeki rolü görmezden gelinebilecek boyutta değil. Dünya üzerinde etin her türlüsüne olan ilgi oldukça fazla. İnsanlar ete bayılıyor. Daha fazla insan demek daha fazla et talebi demek.

FANTOM AĞRI
Hayalet ağrı olarak tanımlanan bu ağrı ampütasyona uğrayan her beş hastadan dördünde görülen bir şikayettir. Fantom ağrının en büyük problemi, kaynağının net bir şekilde anlaşılmaması ve geleneksel tıp tedavilerinin insanların aklında bu ağrıyı farklı bir boyuta taşıması ile süregelen gözlem alanının kısıtlanmasıdır. Fantom Nedir ? Eski Fransızca fantosme “hayalet”, Latince phantasma “hayalet”, Yunanca phantasma “zahiri”


MUTASYONLAR RASTGELE Mİ OLUŞUR?
Mutasyon nedir? Günlük hayatta işlerimizi yaparken ne kadar kontrollü davransak da yanlış yaptığımız olur. Mutasyonlar da kontrol olmasına rağmen gözden kaçan hatalara benzer. Mutasyon DNA’nın diziliminde gerçekleşen hatalardır. DNA’nın hasar onarım mekanizması bu hataları gözden kaçırır ve düzeltmezse bu hatalar canlıda değişikliklere yol açabilir. Canlılar mutasyonlar nedeniyle yeni bir özellik kazanabilir ya da hasta olabilirler.


KLONLAMANIN TEMELİ
Klonlama belki de insanoğlunun gelecekteki gelişimi üzerine etkili olacak son yıllardaki en önemli buluşlardan bir tanesi. Aynı zamanda geçmişte de başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş ve önemli derecede ilerleme kaydedilmiştir. Klonlama, yapılan deneylerin önemi arttıkça halk arasında duyulmaya başlamıştı. Hatta bazı dizi, film ve romanlarda da klonlama çokça yer almıştır. Aslında pek çok kişi klonlama kavramını

SOKRATİK YÖNTEM BİLİMSEL VERİLERDE ÖNEMLİ MİDİR?
Sokratik Yöntem, Sokrates’in bulduğu ve kullandığı diyalog ile gerçekleştirilen bir akılcı düşündürme metodu olarak adlandırılabilir. Bilimsel verilerdeki önemi ise tarih sayfalarını karıştırırken öğrenilen bilgilerin bugünün problemlerini ele aldığımızda önyargı oluşturmak yerine yardımcı araçlar olarak kullanmaya sevk eden bir metot. Sokrates Kimdir ? Sokrates, yazının bir tür tembellik olduğunu savunmuş ve konuştuğu, tartıştığı şeyleri yazmayı reddetmiş.