Hastalıkların tedavisinde geçmişten günümüze bir sürü yöntem geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Eski zamanlardaki insanlar faydalı yağları sorunlu bölgelere sürerek kendilerince bir tedavi yöntemi bulmuşlardır. Bu yöntem günümüzde aromaterapi olarak bilinir. Gerçekten hastaları bu yöntemle tedavi edebilir miyiz?

Peki anksiyete hastalarını aromaterapi sayesinde iyileştirebilir miyiz?

AROMATERAPİ NEDİR?

Aromaterapi, bitkilerden elde edilen aromatik yağlar sayesinde psikolojik veya fiziksel hastalıkları iyileştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Oldukça eski köklere dayanan bu geleneksel yönteme ‘aromaterapi’ ismini 1937 yılında Fransız biyokimyager René-Maurice Gattefossé ortaya atmıştır. 

Aromaterapide, bitkilerden elde edilen esansiyel yağlar kullanılır. Bu yağlardan gelen kokuların insanın fiziksel ve ruhsal durumunu etkilediği kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalarda, solunum yoluyla alınan aromaların stresi azalttığı ve uyku problemi yaşayan insanların uyku kalitelerinin arttırdığını tespit edilmiştir.

Görsel 2: Aromaterapide bitkiler

(Görsel 2 kaynak: https://www.badenatural.com/blog/icerik/ucucu-yag-nedir-nasil-kullanilir)

ANKSİYETEDE AROMATERAPİ

Anksiyete genellikle korku ve endişe gibi duyguların çok yoğun ve sık yaşanması durumunda ortaya çıkan bir duygu bozukluğudur. Bu hastalığın tedavisinde yan etkisi yüksek olan antidepresan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu nedenle bazı terapistler, bu hastalığın semptomlarını azaltmak için aromaterapiye başvurmuşlardır. Aromaterapide sıkça kullanılan yağlardan biri de lavanta yağıdır. Hemşirelik öğrencileri Lavanta yağını kullanarak bir deney yapmışlardır. Bu deneyde öğrencilerin sınav öncesindeki ve sınav sırasındaki duygu durumları incelenmiştir. Sınavdan önce, sınav ortamına lavanta yağı damlatılmıştır. Sınav esnasında öğrencilere verilen anket sonucunda %54’ü sakin, %30’u rahatsız ve %16’sı fark yok şeklinde sonuç elde edilmiştir. Kontrol grubuna kıyasla sakin öğrenci sayısının fazla olması, lavanta yağının stresi düşürdüğünü ve anksiyete üzerinde etkisi bulunabileceğini göstermiştir. 

Koreli kadınlar üzerinde yapılan bir deneyde ise; deney grubunda 16, kontrol grubunda 20 olmak üzere 36 kişi deneye katılmıştır. Deney grubuna haftada 3 kez tekrarlanan 20 dakikalık bir masaj uygulanmıştır. Masajda lavanta, papatya, limon ve biberiye yağları kullanılmıştır. Deney sonucunda anksiyete ve özgüven oranlarında ciddi farklılık gözlenirken kan basıncı ve nabız sonuçlarında herhangi bir değişim olmamıştır.

Görsel 3: Aromatik yağlar ile masaj

(Görsel 3 kaynak: https://www.shutterstock.com/tr/image-photo/female-cosmetologist-holds-pipette-essential-oil-2178576089)

Aromaterapi, psikolojik rahatsızlıklar için oldukça iyi bir tedavi yöntemidir. Çünkü genelde psikolojik hastalıkların tedavisinde ağır ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların hasta üzerinde olumsuz etki bırakma riski bulunmaktadır. Aromaterapi sayesinde özellikle günümüzde çok yaygın olan anksiyetenin etkilerini azaltabilmek hastalar açısında paha biçilemez bir durumdur. Siz de hastalığınızın güzel kokulu bir masajla iyileşmesini istemez miydiniz?

KAYNAKÇA

  1. ÖZ, M. (2022). Anksiyete Tedavisinde Aromaterapi Uygulamaları: Bir Gözden Geçirme. Geleneksel Ve Tamamlayıcı Anadolu Tıbbı Dergisi, 4(1), 1-8. 
  2. Kanat, T. (2019). Aromaterapi. JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY AND STRATEGIC HEALTH RESEARCHhttps://doi.org/10.34084/bshr.548407 

Yazar: Edanur AYDIN / Yıldız Teknik Üniversitesi -Biyomühendislik

Merhaba, Ben Eda. Yıldız Teknik Üniversitesinde biyomühendislik öğrencisiyim. Laboratuvarda çalışmak ve mikro evrenleri incelemek en büyük tutkum. Piyano çalmak ve spor yapmak da beni zinde tutan hobilerim arasında.

Editör: Hilal KORKUSUZ / Yıldız Teknik Üniversitesi – Moleküler Biyoloji ve Genetik

Merhaba, ben Hilal. MBG 4. sınıf öğrencisiyim. Biyogen’de dergi koordinatörü ve editörüm. Bölümüm dışında 3D modelleme ve oyun geliştirmeyle ilgileniyorum. Ayrıca kedimin adını Puzzle koyacak kadar puzzle yapmayı severim. Diğer kedimin adı da Bulut, tahmin edersiniz ki bulutlu havaları severim.