Bilim dünyasının gelmiş geçmiş en önemli isimleri kimlerdir? Bu isimler hangi buluşlara imzalarını atmışlardı?

İşte 19. yüzyıl fizikçileri ve bilim insanlarının keşfetmiş oldukları mükemmel buluşlar.

JAMES CLERK MAXWELL

13 Haziran 1831 yılında dünyaya gelen Maxwell, 48 yıllık hayatına birçok önemli buluş sığdırabilmiş çok önemli bir fizikçidir. Araştırmalarını astronomi ve matematiksel fizik de dahil olmak üzere bir dizi alanda sürdürmüştür.

1873’te, Albert Einstein’ın görelilik kuramı üzerine çalışmasında anahtar rol oynayan ünlü dört Maxwell denklemini geliştirmiştir. Einstein, “Özel görelilik kuramı, kökenini elektromanyetik alanın Maxwell Denklemlerine borçludur.” demiştir. Günümüzde sıklıkla kullanılan radyo, televizyon ve cep telefonunun kökleri Maxwell’in elektromanyetik dalgaların üzerinde yaptığı çalışmasına dayanır.

Görsel 2: Maxwell

(Görsel 2 kaynak: https://www.biography.com/)

JAMES CLERK MAXWELL’İN BAZI ÖNEMLİ BULUŞLARI

  1. Elektromanyetizma: Daha önceden birbiriyle alakasız olarak görülen elektrik ve manyetizmanın aynı şey olduğunu kendisine ait olan Maxwell Denklemleri ile ispatlamıştır.
  2. Tarihteki ilk renkli fotoğraf: 1861 yılında çektiği ekose kurdele fotoğrafı tarih bilimciler tarafından tarihte çekilmiş olan ilk renkli fotoğraf olarak kabul görmektedir.

Görsel 3: James Clerk Maxwell’in çektiği ilk renkli fotoğraf olarak kabul edilen fotoğraf

(Görsel 3 kaynak: https://www.analoghane.com/)

NİKOLA TESLA

İşte bugün yaşadığımız modern hayatı borçlu olduğumuz ve elektrik alanındaki yaptığı çığır açıcı buluşlar ile bilinen dünyaca ünlü bilim adamı Tesla.

Görsel 4: Tesla

(Görsel 4 kaynak: https://zeplinpub.com/)

TESLA’NIN BAZI ÇOK ÖNEMLİ BULUŞLARI

  1. Dönen Manyetik Alan (1882): Dönen manyetik alan, manyetik alanın yönünün, belirli bir açısal hıza sürekli değiştiği durumdur. Bu durum, alternatif akım motorunun temel çalışma prensibidir.
  2. AC Motor (1883): AC motorlarının temel çalışma prensibi, alternatif akım elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirmeleridir.
  3. Tesla bobini (1890): Tesla’nın bir diğer önemli buluşu olan bu buluş elektrik geriliminin yükseltilerek düşük akım ile çıkış sağlanarak elektrik gücünün kablosuz aktarılmasını amaçlar.

rsel 5: Temsili elektik görseli

(Görsel 5 kaynak: https://medium.com/)

MARIE CURIE

Şimdi konuşacağımız fizikçi ve kimyager olan Marie Curie birçok başarıya sahip olan çok önemli bir bilim insanıdır. Birçok ilke imza atan Marie Curie “Nobel kazanan ilk kadın”, “İlk kez iki Nobel kazanan kadın”, “Radyolojinin kurucusu” gibi birçok önemli unvanın sahibidir. Ayrıca 1903 yılı Nobel Fizik Ödülü ve 1911 yılı Nobel Kimya Ödülü’nün sahibidir.

Görsel 6: Becquerel ve Marie Curie

(Görsel 6 kaynak: https://gaiadergi.com/)

CURIE VE RADYOAKTİF KEŞİFLER

Doktora çalışması için uygun konu aramaya başlayan Curie, bilim çevresinde çok da duyulmayan Becquerel’in çalışmasını araştırmak için seçti. Marie saf uranyumdan yayılandan daha güçlü bir ışın yayıldığını buldu ve keşfedilmemiş bir element olabileceğini düşündü ve “radyoaktivite” terimini ilk kez bilim dünyasına soktu. Curie’ler sonunda iki farklı radyoaktif element buldular. Bunlar polonyum ve radyumdur. Buluşlarının sonucunda spektrofotometrik yöntemle radyumun farklı bir element olduğunu gösterdiler.

WILLIAM THOMSON (LORD KELVIN)

Kelvin sıcaklık ölçüm skalasını geliştiren matematikçi ve fizikçidir.

Görsel 7: William Thomson

(Görsel 7 kaynak: https://evrimagaci.org/)

KELVIN’IN BULUŞLARI

Basınç altında buzun erime noktasındaki değişimleri belirledi. Gazların genleşmesinin soğumaya yol açtığını ortaya koydu. Kelvin ölçeği olarak bilinen ve günümüzde sıcaklık ölçümlerinin temelini oluşturan mutlak sıcaklık ölçeği düşüncesini ortaya attı. Kelvin, termodinamik üzerine de çalışmalar sürdürdü ve sonuç olarak mutlak sıfır fikrini öne sürdü.

KAYNAKÇA

  1. Köse, Ş. (n.d.). Dünya Sağlık Haberleri.https://www.healthworldnews.net/ilk-nobel-fizik-ve-kimya-odulu-alan-kadin-marie-curieninyasam-hikayesi/
  2. Atac, H., & Atac, H. (2017, March 30). William Thomson (Lord Kelvin) | Fizik akademisi. Fizik Akademisi. https://fizikakademisi.com/2015/09/19/wiiliam-thomson-lord-kelvin/
  3. Yucel. (2020b, April 17). James Clerk Maxwell Kimdir? – Hayatı ve Buluşları. Elektromanyetix. https://elektromanyetix.com/bilim-adamlari/james-clerk-maxwell/
  4. Urfa, A. (2022, January 17). Elektromanyetik teorinin kurucusu James Clerk Maxwell doğdu. Ajans Urfa.https://www.ajansurfa.com/haber/9144291/elektromanyetik-teorinin-kurucusu-james-clerk-m axwell-dogdu
  5. Delisi, B. (2022, August 12). Maxwell Denklemleri ve James Clerk Maxwell – Bilim Günlüğü. Bilim Günlüğü. https://www.bilimgunlugu.com/james-clerk-maxwell-ve-maxwell-denklemleri/
  6. Kocadağ, N. Y. (2019b, January 28). Tesla Bobini nedir, nasıl çalışır? – Aydınlatma Portalı. Aydınlatma Portalı. https://www.aydinlatma.org/tesla-bobini-nedir-nasil-calisir.html
  7. AC Motor – Asenkron ve Senkron Elektrik Motorlar. (n.d.).https://www.yeniaymotor.com/sayfalar.247.ac-motor.html#:~:text=AC%20MOTOR%20NED%C4%B0R%3F,y%C3%BCksek%20g%C3%BC%C3%A7%20gerektiren%20yerlerde%20kullan%C4%B1lmaktad%C4%B1r
  8. Manyetik alan – Vikipedi. (2005, May 12). https://tr.wikipedia.org/wiki/Manyetik_alan
  9. Nikola Tesla’nın En Ünlü Buluşları Nelerdir? (n.d.). Fizikist. https://www.fizikist.com/nikola-teslanin-en-unlu-buluslari-nelerdir

Yazar: Ada DOĞAN / Yıldız Teknik Üniversitesi — Biyomühendislik

Merhaba, ben Ada. Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde okuyorum. Yürüyüş yapmak, gezmek, köpeğimle oynamak, yeni tatlılar denemek ve ilgili olduğum konular üzerinde araştırma yapmak sevdiğim şeylerden bazıları.

Editör: Hilal KORKUSUZ / Yıldız Teknik Üniversitesi — Moleküler Biyoloji ve Genetik

Merhaba, ben Hilal. MBG 4. sınıf öğrencisiyim. Biyogen’de dergi koordinatörü ve editörüm. Bölümüm dışında 3D modelleme ve oyun geliştirmeyle ilgileniyorum. Ayrıca kedimin adını Puzzle koyacak kadar puzzle yapmayı severim. Diğer kedimin adı da Bulut, tahmin edersiniz ki bulutlu havaları severim.

Editör: Buse UÇAR / Yıldız Teknik Üniversitesi — Biyomühendislik

Merhaba, ben Buse. Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik bölümü öğrencisiyim. Bilimin ve biyolojinin olduğu her alanda çalışmaktan mutluluk duyarım. Kitap okumak hayatımın büyük bir bölümünü oluşturur. Ayrıca gezmek ve resim çizmek de hobilerim arasındadır.